Meslek seçiminde mühendisliği mi değerlendiriyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz!

Mühendislik mesleğiyle ilgili sorularınızı, Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesine destek veren gönüllü mühendislerimiz ve TMK üniversite programından mezun olup alandaki yerini almış genç mühendislerimiz cevaplıyor.

Mühendislerimizin biyografilerini inceleyebilir; merak ettikleriniz hakkında ilgili gördüğünüz mühendisimize sorunuzu yöneltebilirsiniz.


  Yanıtlanmış Sorular (1129)
GAMZE G****** 25.07.2024
Merhaba,

Ben Çukurova Üniversitesi´nde İngilizce Makine Mühendisliği okumayı düşünüyorum. Sıralamamdan ötürü sanıyorum seçebileceğim en iyi üniversite buydu ve aklıma takılan bazı sorular var. Makine mühendisleri sadece fabrikalarda mı çalışır? İnternette bu bölümün avantajlarının çok olduğunu, yönetici pozisyonlarında iş fırsatlarının olduğu gibi yazılar okudum ama emin olamadım. Asıl korktuğum hayatımın şehirden uzak bir fabrikada geçecek olma olasılığı. Mühendislerin hayatı nasıl ve nerelerde geçer? Deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?


Teşekkürler.
profile image
Mehtap Öğüt

25.07.2024

Makine Mühendisi

Sevgili Gamze merhaba,
Çukurova Üniversitesi yarım asırlık eğitim-öğretim hayatı ile kendisini kanıtlamış bir kurumdur. İngilizce bölümü olmasının da sana artı bir katkısı olacağını düşünüyorum. Hayırlı olsun.

Sorularına gelince;
Makine mühendisleri tasarım ofislerinde, danışmanlık firmalarında, kalite kontrol firmalarında, fabrikalarda, şantiyelerde, akademide ve tabii ki deneyim kazandıkça bu gibi firmaların yönetici kadrolarında çalışabilirler. Bu sebeple, günümüz şartlarında sektörlerin her alanında uçsuz bucaksız iş imkânları bizlerin elindedir.

Korktuğun konuda sana katılmadığımı söylemek istiyorum. Fabrikalar son derece keyifli, üretmenin hazzının yaşandığı ve pek çoğu şehirlerden uzakta olmayan birimlerdir. Özellikle Adana ve yöresi bu konuda çok öndedir. Pek çok fabrikanın kendi içinde ve/veya şehirde tasarım ofisleri, lojistik birimleri olduğu gibi ayrıca servis imkânları ve ilave olanakları bulunmaktadır.

Ben meslek hayatımı inşaat sektöründe her türlü altyapı ve üstyapı tesislerinin mekanik işlerini yaparak ve yöneterek geçirdim. Özgeçmişimde de yazdığım gibi pek çok yurtiçi ve yurtdışı projenin ofis ve şantiyelerinde tasarım mühendisi, müşavir mühendis, şantiye sorumlusu ve yönetici olarak çalıştım. Şehir içinde/şehir dışında; yurtiçinde/yurtdışında farklı farklı çalışma olanakları bulmanın benim hayatıma çok büyük bir dinamizm getirdiğini söyleyebilirim.

Senin meslek hayatının da keyifli, başarılı ve dinamik geçmesini diliyorum.



Tuğba G**** S***** 25.07.2024
Merhaba Arzu Hanım,

Ben YKS tercih döneminde bir öğrenciyim. Aslında endüstri mühendisliği aklımda olan bir meslek değildi ama tercih döneminde çok ilgimi çekti. Size birkaç soru sormak istedim:

- Endüstri mühendisliği İngilizce mi okunmalı?

- Endüstri mühendisliği tanınmış bir üniversitede okunmasa da markalaşmış firmalarda çalışabilir miyiz?

- Endüstri mühendisliğinin zorlukları nelerdir?

- Endüstri mühendisliğinde kendimi nasıl geliştirebilirim? Önerileriniz nelerdir?


Teşekkürler.
profile image
Arzu Tuğçe Yapar

25.07.2024

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Tuğba,

Öncelikle, tüm mühendislik dallarının en az %30 İngilizceyle okunması gerektiğini düşünüyorum. Mühendislik için İngilizce çok önemli.

Okuyacağımız üniversitenin adı önemli olduğu gibi tek başına yeterli değildir. Okurken kendini geliştirmek çok önemli. Bölümün ile ilgili bilgiye sahip bir şekilde mezun olduğun zaman okuduğun üniversitenin adı daha arka planda kalır.

Endüstri mühendisliği, diğer mühendislik dallarına göre teknik bilgi yoğunluğu daha az olduğu için okumak açısından daha kolaydır. Endüstri mühendisliğinin alanı geniş olduğu için mezun olduktan sonra birçok sektörde iş bulmak büyük bir avantajdır. Alanının geniş olmasının dezavantajı ise hangi alanda kendini geliştirmek ve hangi alanda çalışmak istediğini bulmak olabilir.

Öncelikle, en önemli önerim İngilizceni geliştirmek diyebilirim. İş bulmak anlamında sana büyük bir artı kazandıracaktır. Daha sonrasında ise MS Office programları ve bir yazılım dilini öğrenmeni tavsiye ederim.

Başarılar diliyorum.



Begüm Y******** 25.07.2024
Merhabalar hocam,

Başkent Üniversitesi Makine Mühendisliği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? İTÜ´yü istiyordum ancak puanım yetmiyor. Ayrıca, sizce bölüm mü daha önemli yoksa üniversite mi?
Teşekkürler.
profile image
Mehtap Öğüt

25.07.2024

Makine Mühendisi

Begüm merhaba,,
Başkent Makine Mühendisliği ile ilgili pek bir bilgim yok. Sanki tıp fakültesi ile daha ön planda gibi.
Öte yandan çok değerli bir makine mühendisi olan profesör arkadaşım bir süredir orada ders veriyor ve beğeniyor. Şöyle ki URAP (University Ranking by Academic Performance) 2023-2024 Türkiye sıralamasında İTÜ 5. sırada ise Başkent 53. sırada yer almakta. Arada akademik performans olarak çok daha yükseklerde olan üniversiteler var. Makine mühendisliğine gönül verdiysen bence üniversite ve bölümünü birlikte değerlendirilerek akademik performansı ve piyasadaki değerine bakmak önemli.
Puanını bilmiyorum ama, URAP sıralamasındaki üniversiteleri inceleyip ilk 20-30 arasında değerlendirme yaparsan İTÜ ile Başkent arasında düşünebileceğin daha prestijli üniversiteler ( Teknik, Gazi, Ege, Gebze Teknik, Boğaziçi, Çankaya, Sabancı, Bilkent, İzmir Yüksek Teknoloji,Hacettepe, Ankara, Marmara ve 9 Eylül vb.) olabilir diye düşünüyorum.
Başarılar, sevgiler.



Begüm Y******** 25.07.2024
Merhaba,

Ben henüz üniversiteye geçmedim. Ancak bu sene YKS´ye girdim ve sonuçlarım açıklandı. Makine mühendisliği yazmak istiyorum, ancak biraz tereddütteyim. Bir makine mühendisi hangi pozisyonlarda çalışır, ne tarz işler yapar? Daha çok masa başı bir iş istiyorum. Makine mühendisi masa başı iş yapar mı?

Teşekkürler.
profile image
Çağla Gül Şenkardeş

25.07.2024

Makine Mühendisi

Merhabalar,
Makine mühendisliği okumanın keyifli ve ufuk açıcı olduğunu belirtmek isterim. Makine mühendisi masa başı çalışabilir. Kendimden örnek vermek gerekirse 23 yıllık kariyerimde hep ve sadece masa başında çalıştım.
Mezun olduktan sonra ilgini çeken alanlarda (finans, pazarlama vb.) yüksek lisans yapabilirsin.
Sevgiler.



Yunus k********* 24.07.2024
Merhaba,

Adım Yunus Kılağuz, makine mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Bölümümü donanımlı bir şekilde bitirmek istiyorum. Bu yüzden geç kalmadan makine mühendisinin ihtiyacı olan hangi programları öğrenmem gerektiğini merak ediyorum. Dersler açısından bir sıkıntım yok, şu an 3.45 ortalamam var. Ancak bölümümü bitirdiğimde ortalamadan ziyade öğrendiğim programların bana katkısı olacağını düşünüyorum. Bu yüzden ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz? Hem 2. sınıf için hem de diğer seneler için hangi adımları takip etmeliyim?

Teşekkürler.
profile image
Çağla Karaaslan Hullu

24.07.2024

Makine Mühendisi

Merhaba Yunus,

Kendini geliştirip donanımlı bir şekilde mezun olmak istemen çok güzel. Lisans eğitimi sadece temel bir eğitim sağlar; fark yaratmak için mutlaka üzerine koymak gerekiyor. Her yıl yeni ihtiyaçları takiben yeni teknolojiler gelişiyor, bu yüzden ileride çalışmak istediğin alana göre bunları takip edebilirsin. Sana spesifik bir program adı söylemem mümkün değil, ancak bu konuda özellikle 3. ve 4. sınıfta uzmanlaşmak istediğin alanların hocalarıyla konuşup bilgi almanı ve mezun olduğunda çalışmak isteyeceğin şirketlerin/rollerin iş ilanlarını şimdiden takip etmeni öneririm. Bu iş ilanlarındaki aranan özelliklere göre kendini hazırlaman faydalı olacaktır. Aynı şekilde yüksek lisans yapmak istiyorsan, yarın mezun olacak gibi istedikleri kriterleri öğrenip kendini hazırlamaya başlayabilirsin.

Öğreneceğin programlar ve uzmanlaşacağın alan kadar kendini iyi ifade etmeye de odaklanmanı öneririm. Hem Türkçe hem de İngilizce olarak sahip olduğun teknik bilgiyi çok iyi şekilde aktarabilmek, çevrende güçlü bir etki bırakmak hem iş hem de akademik hayatta seni ayrıştıracaktır.

Teşekkürler.



Beyza K************** 26.07.2024
Merhaba,

Kimya mühendisliği bölümü mezunu biri üretim, kalite kontrol, AR-GE gibi birçok farklı departmanda çalışabiliyor. Henüz öğrenciyken hangi departmana daha uygun olduğumuzu ya da hangi departman ile becerilerimizin uyuştuğunu, hangi departmanda ve sektörde çalışmayı sevip sevmediğimizi nasıl bulabiliriz? Öğrenciyken sadece bir ya da iki staj yapabiliyoruz, bu da farklı departmanları ya da farklı endüstrileri keşfetmemize yeterince olanak sağlamıyor. Bu durumda neler önerirsiniz?
profile image
Ece Topağaç Germen

26.07.2024

Kimya Mühendisi

Merhaba Beyza

Bu sorunun birden çok cevabı olabilir, aklıma gelenleri sıralamaya çalışayım… Burada en önemlisi insanın kendisini tanıması, bilmesi. Yani ilgi alanların nelerdir, bu ilgi alanlarıyla ilgili kendine ne kadar yatırım yapıyorsun (örneğin makale okumak, o konuda derinleşmek, yazılımsal bazı becerileri geliştirmek gibi…), ilgi alanında zaman geçirirken bundan gerçekten keyif alıyor musun vs. bunlara bakman gerekli. İlgi alanlarını keşfettikten sonra, bu konuda örneğin derinleşmek, yeni şeyler keşfetmeye çalışmak, uzun saatler üzerinde düşünmek sana keyif veriyorsa, o konuda ARGE departmanı olan bir şirkete girebilmek bir hedef haline gelmeli senin için. ARGE’de çalışabilmek için de birçok şirkette en azından Master seviyesi aranıyor. Lisans sonrası bunu da tamamlamayı hedefleyebilirsin.
Ya da bu sana keyif vermiyor bundan sıkılıyorsan, işin bir dinamiği, bir heyecanı, daha fazla sorumluluğu olsun, hatta bazı departmanlar için yeni insanlarla daha fazla iletişim halinde olayım ancak işin belli bir rutini de olsun diyebilirsin. O zaman da üretim, kalite kontrol ya da daha az teknik olan işler Planlama, Satın Alma, Satış gibi bir şirkette yer alabilecek diğer temel birimleri tercih edebilirsin. Hatta artık şirketler, ölçeklerine ve süreçlerine uygun olarak bazı hibrit birimler de oluşturuyor ve kimya mühendisleri için daha farklı çalışma alanları da ortaya çıkabiliyor. Örneğin, bizim şirketimizde DCS’te ileri proses kontrol uygulamalarını yürüten ekipte, Elektrik Elektronik Haberleşme mühendisleri ve Kimya Mühendisleri birlikte çalışıyor. Yalnız bu gibi işleri, benim tecrübeme göre, temel bir birimde çalıştıktan, biraz iş tecrübesi edindikten sonra tercih etmek, seni daha hızlı bir yere taşıyabilir, daha mutlu edebilir.


Saygılarımla,



Edanur B***** 25.06.2024
Merhabalar, ben çok yeni bir vakıf üniversitesinde kimya mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim. Başlarda bu bölümü çok severek ve isteyerek yazmıştım fakat okulumun köklü olmaması ve bunun sonucunda ortaya çıkan sebeplerden ötürü okulumdan memnun değilim. Yine kimya mühendisliğinin bir alt dalı olan Ege Üniversitesi gıda mühendisliği bölümüne puanım yetiyor. Daha iyi, köklü bir okul olması ve daha iyi bir eğitim alabileceğime inanıyorum. Benim işsiz kalmak ya da bir mühendis olarak minimal şartlarda çalışmak gibi korkularım var. Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım?
Teşekkürler.
profile image
Nazlı Yanıköz

25.06.2024

Kimya Mühendisi

Merhaba Sevgili Edanur,

Eğer bölümün henüz mezun vermeyecek kadar yeni değilse, bu konuda üniversitenin kimya mühendisliği mezunlarının hikayelerini dinlemeni öneririm. LinkedIn gibi platformlar üzerinden mezunlarınıza ulaşıp, kariyer yolculuklarını inceleyerek hikayelerinden ilham alabilirsin. Geçiş yapmak istediğin okul ve bölüm mezunlarını da araştırıp onların kariyer hikayelerini incelemen faydalı olacaktır.

Kaygılandığın durum motivasyonunu ve performansını çok etkiliyor ve kendini bulunduğun yere ait hissetmiyorsan, geçiş yapmak doğru bir seçim olacaktır. Eğer kimya mühendisi olma motivasyonun yüksekse, seni daha çok motive edecek bir okulda yüksek lisans yapman durumunda bahsettiğin kaygı verici durumların kariyerine etkisi azalacaktır. Minimal bir kimya mühendisi yazarken neyi hayal ettiğini tam olarak bilemesem de global fırsatlar yakalayabileceğin, çok uluslu şirketlerde çalışma hayalin var şeklinde yorumladım. Bunun için de yine seni motive edecek bir okulda yüksek lisans yapmanı öneririm.

Kendi yatay geçiş yolculuğumdan aktarmak istediğim tecrübe ise, ben benzer bir kararı vermeden önce bölümüm ve geçiş yapmak istediğim bölümlerin profesörleri ve bölüm başkanları ile görüşüp hem ne hissettiğimi aktarmış hem de onların görüşlerini almıştım. Bu da daha sağlıklı bir karar vermemde etkili olmuştu.

Umarım yanıtlarım yardımcı olur. Bol şans ve başarılar dilerim.

Saygı ve sevgilerimle,



Anıl Y****** 07.03.2024
Merhabalar,

Ben Kastamonu Üniversitesi´nde Orman Endüstri Mühendisliği 1. sınıf lisans öğrencisiyim. Aslında istediğim bir bölüm değildi. Endüstri kelimesinin geçmesi ve puanımın bu bölüme yetmesi sebebiyle tercih ettim. Özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi´nde istiyordum bu bölümü fakat Kastamonu Üniversitesi´nde kazandım. Asıl sormak istediğim kısma gelirsek, kariyerimi savunma sanayisi gibi askeri fabrikalarda geliştirmek istiyorum. Ormana veya ağaca pek ilgim yok. Daha çok endüstri ve makine mühendisliği ilgimi çekiyordu ama dediğim gibi bu bölümlere puanım yetmedi maalesef. Mühendislikte ilgi alanlarım genellikle çizim odaklı model yapmayı, teknik resimle parça çizmeyi, AutoCAD, SolidWorks gibi programları kullanmayı seviyorum ve bu konuda kendimi geliştiriyorum. Ancak savunma sanayi şirketlerinin işe alım politikalarına baktığımda kendi bölümümle alakalı bir alım görmedim. Sizce ne yapmalıyım? Bölümümü bırakıp tekrar sınava hazırlanmalı mıyım? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.
profile image
Mehtap Öğüt

07.03.2024

Makine Mühendisi

Sevgili Anıl,

Anladığım kadarıyla, KTÜ´de olsaydın da aynı bölümü istiyordun. Burada senin içine sinmeyen bölümden çok üniversitenin adı galiba. Bilemedim..! Veya belki de sadece ´Endüstri Mühendisliği´ idi. Yaklaşık son 10 yılda Savunma Sanayii´nin her branştan gençler arasında çok popüler olduğunu gözlemliyorum. Ancak, onun kadar keyifli başka sanayi dalları da var, tabii ki... Senin branşın da onlardan bir tanesi.

Bölümünde kesinlikle mutlu değilsen; bölümü bırakmak yerine; not ortalamanı oldukça yüksek tutarak (3.00-3.50 üstü) aynı veya başka bir üniversitede istediğin bölüme geçiş yapmak. Bence tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmaktan daha pratik olabilir. Sınava girmeye karar verirsen de bence bunu kaydını dondurarak denemelisin diye düşünüyorum.

Bir diğer seçenek de bölümünden başarılı bir şekilde mezun olup yüksek lisansını Endüstri, Makina, Bilgisayar, MBA programları üzerine yapabilirsin. Bu arada kişisel yeteneklerine artı değer katmak için yabancı dil bilgini ve çizim odaklı bilgisayar becerilerini geliştirebilirsin.
Ben hep bütün mesleklerin çok güzel olduğuna inananlardanım. İçine girip keşfetmeye başladıktan sonra her biri ayrı bir derya. Kendi adıma söyleyeyim Makina Mühendisliğini hiç düşünmüyordum. Hep mimar olmayı istemiştim. Ertesi sene yine sınavlara girdim ve ODTÜ Mimarlık Fakültesini kazandım ancak babam izin vermedi. 2 sene boyunca hocalarımın yüzüne ʺbenimle uğraşmayı bırakın... benden makina mühendisi falan olmaz...ʺ diye haykırdığımı hatırlıyorum. Ne zaman ki 2. sınıf stajımı İzmir´de BMC ve Ak Döküm´de yaptım, mesleğimi keşfetmeye ve sevmeye başladım. Çalışma hayatımda da hep aranılan ve transfer edilen bir mühendis oldum.

Küçük bir bilgi daha; mentorluğunu yaptığım bir öğrencim (bilgisayar 3. sınıf) bu yaz stajını; Türkiye´nin ve dünyanın birçok yerinde yatırımları olan; Kastamonu Entegre firmasında (Hayat Holding) yaptı. Karşılıklı memnuniyetleri üzerine şu anda yarı zamanlı mühendis olarak çalışıyor ve çok mutlu. Bence mesleğiniz oldukça keyifli.

Başarılar diliyorum.



Gizem U***** 29.02.2024
Merhaba;

Ben Gizem . Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden 2016 yılında mezun oldum. 2017 yılında KPSS ile TEDAŞ Genel Müdürlüğü´ne atandım. 3 yıl çalıştıktan sonra bölge müdürlüğüne geçtim elektrik projeleri, geçici ve kesin kabulleri işlerine baktım. Ancak günümüz ekonomisinde aldığımız maaş ve uğraştığım işi kıyasladığımda mutlu olamıyorum. Devlet değil de özel sektöre yönelmiş olsaydım belki geçen bu 7 sene içinde daha farklı yerlere gelebilirdim. Kendimi sıkışmış ve bunalmış hissediyorum sınıf arkadaşlarımın çalıştığı işler ve aldıkları maaşları duyunca. Farklı bir arayış içindeyim ama nerden başlayacağımı nereye yöneleceğimi bilmiyorum. Belki bir fikir verirsiniz diye danışmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim hocam.
profile image
Hande Babacan Belenköylü

29.02.2024

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Gizem,

Kadın bir mühendis olarak, kendin ve ülkemiz adına farklı alanlarda kıymetli işler yaptığın için öncelikle çok teşekkür ederim. Sebep her ne olursa olsun, olduğun yer ve sahip olduğun şartlardan memnun olmadığında bunu değiştirmek istemen çok olağan. Meslek adına daha iyisini yapma çabası, daha iyi şartlara sahip olup kendini daha iyi yerlerde görme isteği de tecrübe olarak büyümenin bir parçasıdır. Ve bunu her zaman destekliyorum. Çünkü ben de bu düşüncelerin bir dönem bir parçasıydım. Konfor alanımı terkedip kendi benliğime ve yeteneklerime daha uygun olan en nihayetinde daha mutlu olacağımı hissettiğim yerlere yöneldim ve bunun için çabaladım.

Sana içtenlikle verebileceğim naçizane tavsiyem, kendine şu soruyu sorman: ´Neyi yaparsam mutlu olurum, iş hayatımda bana ve yeteneklerime hitap eden ne?´ Bunun cevabını bulabildiğinde, buna dair çözüm arayışların da şekillenecektir. İş hayatında mutlu olmak çok önemlidir ve insan ancak mutlu olabildiği bir işte verimli olabilir. Ve yeni adımlar atıp, farklı aksiyonlar almaktan kesinlikle çekinme. Bu senin hayatın ve senin ellerinde şekillenecek!

Hayat ve kariyer yolunda başarılar diliyor, başarı ve sevgi dileklerimle.



Yağız E**** Ö********* 14.02.2024
Merhaba,
Ben Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Ben ilk bin dışında olan bir okulda okuyorum. Biliyorum o okullar kadar iş bulmamız kolay değil ama sizce okul çok etkiler mi iş bulmamızı yoksa hala iş bulabilme ihtimalim var mı?

Teşekkürler.
profile image
Gizem Kayar

14.02.2024

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yağız ,

Sen iyi çalışıp kendini gösterdikten sonra her zaman iş bulabilirsin. Bilgisayar mühendisliği hâlâ en gözde ve aranan meslekler grubunda. İlk bin dışında olup farklı üniversitelerde eğitim gördükten sonra inanılmaz yerlerde iş bulan o kadar çok öğrencim oldu ki bu güne dek. Mesele çalışmak ve azimli olmaktır.



SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN