Meslek seçiminde mühendisliği mi değerlendiriyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz!

Mühendislik mesleğiyle ilgili sorularınızı, Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesine destek veren gönüllü mühendislerimiz ve TMK üniversite programından mezun olup alandaki yerini almış genç mühendislerimiz cevaplıyor.

Mühendislerimizin biyografilerini inceleyebilir; merak ettikleriniz hakkında ilgili gördüğünüz mühendisimize sorunuzu yöneltebilirsiniz.


  Yanıtlanmış Sorular (1106)
Ayça A***** 10.08.2023
Merhabalar,

Ben Gazi Üniversitesi elektrik-elektronik mühendisliği 2. sınıfa geçtim ve makine mühendisliğinden ÇAP yapmayı düşünüyorum. Savunma sanayi hep hayallerimdeydi artık hedeflerim arasında. Bu sektörde kadın olarak var olabilmek için çok çalışmam gerektiğinin farkındayım. Elimden geleni de yapıyorum. Ancak ÇAP konusunda tereddütlüyüm. Elektrik – elektronik mühendisliği yanına makine mühendisliği ne kadar mantıklı ya da mantıklı mı? Okurken iki tarafa bölünmek yerine tek bölüme mi odaklanmalıyım? ÇAP yerine yandal olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
profile image
Hande Babacan Belenköylü

10.08.2023

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Ayça,

Öncelikle çok kıymetli bir üniversite ve bölümde okuduğunu bilmeni isterim. 2. sınıf bölüm dersleriyle tanışacağın bir sene olacak ve şimdiden kendine ileriye dönük hedefler koyman çok çok güzel. 3. sınıf elektrik elektronik mühendisliği bölüm derslerine tam yoğunlaştığın hatta ilerlemek istediğin alanı belirleyerek (elektrik & elektronik) buna bağlı dersleri göreceğin bir sene olacak. Bölüm, kapsam ve alan itibariyle oldukça teknik bir bölüm, alan dersleri ile beraber ileriki yıllarda bitirme tezi hazırlıklarını da düşününce büyük özveri gerektiren bir bölüm aynı zamanda. Makine mühendisliği de keza aynı şekilde teknik bir bölüm her iki bölümü aynı anda yürütmek büyük çaba gerektirir. Çift anadal yaparken üniversite müfredatı, hocalar, ders saatleri, derse olan ilgi ve katılım, bireysel çaba gibi çok etken devreye giriyor. Bu şartlar sağlandığı takdirde iki bölümü eş zamanlı yürütmek elbette mümkün, bu tamamen esasında bu süre boyunca senin vereceğin zaman ve çaba ile alakalı. Bu konuda en optimal kararı durumu gözeterek senin vermen en doğrusu olacaktır.
Hedeflerine giden yolda, elektrik elektronik mühendisliğinden mezun olup , makine mühendisliğinde de yüksek lisans veya doktora yapmak da kendini geliştirmen ve hayallerine ulaşman için farklı bir bakış açısı olabilir.
Kararın her ne olursa olsun bu özveri ve çabanla günün sonunda hedeflerine ulaşacağına inanıyorum.
Sevgilerimle.



Ece T********* 14.08.2023
Merhaba. 2.sınıf kimya mühendisliği öğrencisiyim. Bu bölümü severek okuyorum. Öncelikle bu bölümü seçtiğim zaman çevremle bu bölümü niye seçtiğim konusunda sıkıntılar yaşadım.2.sınıf olmama rağmen sonuç değişmedi ve bu konuşmalar benim moralimi aşırı bozuyor. Mezun olunca işsiz kalmaktan çok korkuyorum. O yüzden kendimi geliştirmek istiyorum ancak üniversitemde mühendislik topluluğu yok akademisyenlerin TÜBİTAK projeleri oluyor ama onda da bizi seçmiyorlar. Ne yapabilirim bu konu hakkında? Bir de sertifika almak çok önemli diye biliyorum. Peki hangi sektörde sertifika alsam iş hayatımda etkili olur?
profile image
Nazlı Yanıköz

14.08.2023

Kimya Mühendisi

Merhaba Sevgili Ece,



Öncelikle bölümü severek okumana rağmen çevrendeki insanların yorumları ile seni etkilemesine çok üzüldüm. Sana kendi geçmişimden bir örneği anlatmak isterim. Ben üniversite eğitimime Mimarlık Bölümünde başladım ancak birinci sınıftan ve hatta belki de aldığım ilk dersten itibaren bu bölüme uygun olmadığımı anladım. Ailem ve çevremdeki herkes mimarlık mesleğinin çok değerli olduğu ve devam etmem konusunda ısrar etti, ikinci sınıfın ilk döneminde artık benim için dayanılmaz bir hal almıştı durum. Çevremdeki herkese kulaklarımı tıkayıp bölümü bıraktım ve benim için hayatta aldığım en doğru kararlardan biriydi diyebilirim. Benim hayatım ve mesleğim ile ilgili yorum yapan kimse bulunduğum duruma, ne istediğime ve ne hissettiğime benim penceremden bakamazdı. Bence başarının en büyük anahtarlarından biri ne istediğimize karar vermek ve çevremizden etkilenmemek. Senin mesleğin ile ilgili seni etkileyecek yorum yapan insanların öncelikle bu meslekten olması gerekir diye düşünüyorum.

Sertifika almakla ilgili soruna gelince, kendini geliştirmek önemli ancak sertifika almak için katıldığın programların içeriği senin için bir şey ifade etmiyorsa birer kağıt parçasına da dönüşebilir. Ben üniversiteden mezun olduğumda sahip olduğum tek sertifika okulumuzda açılan Etkili İletişim Eğitimi sertifikası idi. Gerek iş görüşmelerinde kendimi ifade etmem gerekse iş hayatında farklı kültürlerden insanlarla etkileşimde bulunmam için bu sertifika çok işime yaradı. Belirtmek istediğim nicelik değil niteliğin daha önemli olduğu.



Benim sana tavsiyem, fikirlerini paylaşabileceğin, ekipçe sunumlar yapacağın projelerde yer alman olur. Üniversitende bir topluluk olmamasına üzüldüm ancak belki arkadaşlarınla bir araya gelip, okul idarenizle görüşüp bir topluluk açılmasına liderlik edebilirsin. Direkt büyük girişimler yapmanıza, büyük projeler üretmenize hiç gerek yok, on kimya mühendisi ya da on farklı disiplinden mühendis bir araya gelip biz bir topluluk olarak neler yapabiliriz şeklinde başlarsanız bile emin ol zamanla nasıl yol kat ettiğinizi neler yaptığınızı gördükçe sizler de şaşıracaksınız. Bazen olanaksızlıklarımızı fırsata çevirebiliriz, mezun olduğunda bir topluluğun kurucu ekibinde yer almış olmak sana eminim fayda sağlayacaktır. Tavsiyemi değerlendirmeni ve bu konuda desteğe ihtiyacın olursa her zaman danışabileceğini bilmeni isterim.



Bol şans ve başarılar dilerim.



Büşra 17.08.2023
Merhaba Hocam,

Ben hep teknik ve aktif olabileceğim bir bölümde okumak istedim. Bu nedenle kendime hedef olarak mühendisliği belirledim. Hem iyi bir şehirde okumak hem kendimi geliştirmek için planlarımı yaptım. Bu nedenle ilk yıl İstanbul ve Ankara olmadığı için tercih yapmadım. Sonraki yıllar ise bir takım aksiliklerden ötürü daha kötü bir sonuç aldım ve başlayamadım üniversiteye. Bu yıl yirmi üç yaşıma gireceğim bu yaşlar mühendisliğe, üniversiteye başlamak için geç kalınmış yaşlar mı? İleride iş hayatım için sorun oluşturur mu? Bu endişelerime cevap verirseniz sevinirim.
profile image
Derya Ödemiş

17.08.2023

Kimya Mühendisi

Merhaba Büşra;

Öncelikle şunu söyleyebilirim ki, hiç bir şey için geç kalmış değilsin. Hele ki hayatın boyunca mutlu olacağın mesleği yapabilmek için, çeşitli zor yollardan geçerken ileri ki zamanlarda senin için bu bir kaç yılın önemi olmayacak. Sadece dikkat etmen gereken gerçekten hangi mesleği istediğin ve bunun için neler yaptığın. Mezun olup mesleğini yaparken bile; yaptığı meslekten, okuduğu bölümden memnun olmayan ve tekrar sınava hazırlanan ya da çok farklı sektörde sıfırdan başlayan birçok insan var. O yüzden üniversiteye girmek için geç kalmadığını söyleyebilirim.

Şehir ve üniversite konusuna gelirsek; daha önce yine TMK kapsamında çektiğimiz ʺRol Modelʺ videolarında üniversitenin ve okuduğun şehrin önemli olduğundan bahsetmiştim. Okuduğun şehirde ve okulda 4 yıl geçireceksin, verimli ve eğlenceli olması senin kendini daha mutlu hissetmen için önemli, ama elzem değil. Şuan anladığım kadarıyla geçen zamandan dolayı endişelisin ve bu durum maalesef senin motivasyonunu da etkiliyordur. Bu sebeple benim fikrim istediğin gibi teknik bir bölümde okumak için çalışman ama şehir tercihini arka plana atman yönünde olacak.

Bu durum ileride iş hayatına etkiler mi dersen, evet ilk yıl iş ararken etkileyebilir ama zaten bir süre sonra yaştan ziyade edindiğin tecrübe ön plana çıktığı için önemini kısa zaman içerisinde yitirecektir. Bu yüzden mezuniyet sonrasındaki ilk dönem şuan için endişelenmen gereken bir durum değil diyebilirim.

Umarım destek olabilmişimdir.

Sevgiler,



Aydın N***** 11.08.2023
Merhabalar,

Ben Gaziantep Üniversitesinde okuyorum. Sormak istediğim soru; teorik bilgi edinmeden sahada tecrübe kazanmaya çalışmak doğru mudur?

Teşekkürler.
profile image
Hande Babacan Belenköylü

11.08.2023

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Aydın,

Bölüm müfredatında aldığımız her ders ve her türlü eğitim esasında öğrendiklerimizi uygulamaya dökmek ve bundan faydalı çıktılar alabilmek üzerine kurulu. İşin temelinden başlamak, süreci anlamak ve daha hakim olmak adına önem arz ediyor. Bu nedenle mühendislik bölümünün ilk ders yılında matematik 1 ve matematik 2 dersleri ile matematiksel düşünmenin mantığı anlatılmaya çalışılır. Takip eden yıllarda bölüm derslerinden biri olan Diferansiyel Denklemlerin temeli matematiğe ve matematik hesaplamalarına dayalıdır, bunu anlamak için matematiği teorik olarak kavramak büyük önem arz etmektedir. Çünkü mühendislik matematiksel düşünme becerisini referans alan bir alandır. Aslında teorik aldığımız her ders bizi uygulamaya hazırlamak içindir. Bir elektrik elektronik mühendisi olarak temel elektrik kavramlarını ve sistemleri bilmemek iş hayatında üstlenilen görevleri anlamak ve icra etmekte sıkıntı yaratacaktır. Bu nedenle ne teorik tek başına ne de pratik tek başına anlamlıdır.
Şunu da belirtmek isterim ki, üniversite döneminde aldığımız bilgiler maalesef bazen kağıt üzerinde kalıyor, pratikte öğrenilen birçok bilgi stajlarda ve iş hayatında, görerek, uygulayarak ve bu konuda deneyim edinildiğinde anlam kazanıyor. Teorik bilmeden tecrübe edinerek sahada edinilen bilgi mümkün ama bu bilgiye tam hakim olmak ve temelini anlamak adına teorik bilgi de oldukça önemli. Teorik bilgiler, kişiyi iş hayatında bunları kullanabilme becerisine ve meslek alanında uygulama yapabilmeye olanak sağlar. Bu açıdan teorik bilgi ve pratiği birbiri üzerine inşa ederek ilerlemek en doğrusu olacaktır.

Başarılar diliyorum.



Beyza D******** 27.02.2023
Merhabalar,

Öncelikle kadın mühendisler olarak kendimle ve meslektaşlarımla gurur duyduğumu belirtmek isterim. Ben elektrik elektronik mühendisliği bölümünden 2021 yılında mezun oldum ve 1 yıl KPSS’ye hazırlandım, şu anda çalışmıyorum. Açıkçası bölümümü iş imkanı geniş mantığıyla tercih etmek durumunda kalmıştım. Okul dönemimde son sınıfta iç tesisat projesi hazırlama konusunda daha ilgili olduğumu fark ettim. Siz de kariyer hayatınıza proje mühendisi olarak başlamışsınız. Ben de şu anda Udemy üzerinden Autocad eğitimi veren bazı kurslar almaktayım. Diğer yandan proje çizimini 2 yıllık bölüm bitiren çalışanlar da üstlenebiliyor. Mühendis olarak proje çizimi dışında hangi sorumlulukları üstlendiğimizi, bu yolda kendime temelde neler katmam gerektiğini ve bu alanın avantaj ve dezavantajlarını paylaşabilir misiniz? Daha çok bu tarzda ofis ortamında ilerlemek niyetindeyim.

Yazılım konusu da günümüzde oldukça tercih edilen bir alan olduğu için bazı kararsızlıklar yaşıyordum. Aynı bölümden mezun olduğum arkadaşlarımın geneli “yazılım” tavsiye ediyor veya o alanda ilerlemeye başladılar. “AutoCad” öğrenmek yerine programlama dillerine bak, onları öğren vs. gibi yorumlar duymak da biraz etkiledi. Proje mühendisi olarak ilerlemek acaba mantıksız mı boşa mı zaman kaybediyorum, yazılımda daha mı iyi ilerleyebilirdim gibi bazı kararsızlıklar yaşadım. Henüz tecrübesiz olduğum için de bu bocalamalar yaşanıyor muhtemelen. Proje alanında avantaj ve dezavantajlar hakkında, işleyiş hakkında, tam olarak ne görev üstleneceğim konusunda daha geniş fikir sahibi olmak kararsızlıklarımı gidermem konusunda yardımcı olabilir diye düşündüm. Bu noktada deneyimli bir meslektaşımdan görüş almak istedim.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum, sağlıklı günler dilerim.
profile image
Hande Babacan Belenköylü

27.02.2023

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Beyza,

Kadın bir mühendis olarak aramıza hoş geldin öncelikle. Seni ve senin gibi bölüme hevesli meslektaşlarımızı görmek ne güzel. Autocad, çizim ve proje temelli alanlara ilgi duymana da çok sevindim. Evet, ben de ilk deneyim olarak meslek hayatıma proje mühendisi olarak başlamıştım. Temel görevlerim arasında, Autocad´de pano dizaynı yapmanın yanı sıra 3 hat ve tek hat proje çizimi, elektrik şalt malzemelerinin satın alma takibi, montaj ekibinin takibi ve yerinde montaj faaliyetleri, teklif hazırlama vs vardı. Proje bazlı çalışmalarda çizim haricinde projenin tamamlanmasına dair birçok farklı faaliyeti eş zamanlı öğreniyorsun ve yapıyorsun.

Yazılım gelişen teknolojinin bir çıktısı ve çağımızın meslekleri arasında olan bir alan. Yazılıma ilgi duyman ve bu alana yönelmen, sevdiğin işi yapmak açısından oldukça önemli. Yazılım, proje veya başka herhangi bir alan... Hangi alanda başlarsan başla her birinde alacak olduğun maddi dönüş, bireysel mutluluğun, başarın, senin tecrübene ve hangi şirkette ne pozisyonda işe başladığın ile alakalıdır. Bu açıdan, öz gelişim ve bir konuda uzmanlaşmak büyük önem arz ediyor. Tecrübeli insanlardan fikir almak, alan seçimi konusunda fikir verecek olsa da yönelmek istediğin ve becerin olduğunu düşündüğün alanı kendin belirlemelisin.

Bölümümüz geniş iş yelpazesi ve çok fazla alan seçeneği olan bir bölüm. Piyasada her alana ve bu alanda faaliyet gösteren her mühendise ihtiyaç var. Hangi alan olursa olsun, o alanda harikalar yaratmak kişinin kendi çabasıyla alakalıdır. Bu nedenle, verimli ve mutlu bir iş hayatı için ilgi duyduğun alana yönelmeli isterim, başlayınca harikalar yaratacağından zaten şüphem yok.

Başarılar diliyorum.



Berk A******* 27.02.2023
Merhaba,

Şu anda 3. sınıf elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. 4. sınıfta seçmeli dersler seçiyoruz. Yüksek gerilim tekniği dersini seçtiğimde ileride bu alanda çalışacaksam sertifika almak zorunda değilim. Size sormak istediğim elektrik elektronik mühendisliği için hangi alandaki sertifikaları almak iyi olur?

Teşekkürler, saygılarımla...
profile image
Hande Babacan Belenköylü

27.02.2023

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Berk,

Sahip olduğumuz sertifikalar ilgili konuya dair deneyimimizi veya bilgimizi göstermektedir ve önem arz etmektedir. Bunlar, iş hayatında da sahip olduğumuz tecrübelere dair işverene fikir veren destekleyici dokümanlardır. Yani işveren ne sadece bu sertifikalara bakarak kisiyi işe alır ne de bir kişiyi işe alırken bu sertifikaları göz ardı eder. Mühendislik konuları ile alakalı eğitimler ve sertifikalar önemlidir ama zorunlu değildir. İlgi duyduğun alanlar ile ilgili eğitim alman ve bu eğitimlerini belgeleyen sertifikalar alman kişisel ve mesleki gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Teknik konular dışında farklı konularda alınan ve iş hayatında büyük önem arz eden Liderlik, Yönetim, ISO Standartları gibi eğitimler ve sertifikalar sana ve çalışma hayatına büyük katkı sağlayacaktır.

Sevgilerimle.



Buse K***** 08.03.2023
Merhabalar,
Gerçekten hayran kaldığım bir kariyeriniz var. Ben ODTÜ´de 3. sınıfta kimya mühendisliği okuyorum ve öncelikle mühendislik alanında kendimi iş anlamında geliştirip sonrasında yönetim kısmında iş edinmek istiyorum. MBA yapmak aklımda var, ona ek olarak sizce okurken işletme, ekonomi gibi bölümlerde yan dal da yapmam mantıklı mı?
profile image
Büşra Ceren İdemen

08.03.2023

Kimya Mühendisi

Buse merhaba,

Öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Aynı zamanda üniversite hayatında da başarılar diliyorum. Ben her zaman okurken kendine olabildiğince yatırım yapmanı ve öğrenebildiğin kadar çok şey öğrenmeni öneririm. Bu ister başka bir bölüm okumak olsun, ister alacağın bir eğitim, sertifika programı, çalışacağın/staj yapacağın bir firma, katılacağın bir proje...

MBA yapmak için çalışma hayatına başlayıp en az bir iki yıl deneyim kazanmanı öneririm. Sonrasında yapacağın MBA kariyerinde çok daha faydalı bir yol açacaktır sana. Bu sebeple okurken işletme, ekonomi ile yandal yapma veya açık öğretim ile ikinci üniversite olarak okuma şansın varsa bence çok faydalı olacaktır. İlerde liderlik yolunda altyapında işletmenin de bulunduğunu belirtmek seni öne çıkaracaktır.

Umarım destek olabilmişimdir.

Sevgiler,

Ceren



Mukadder G****** 24.01.2023
Merhabalar hocam,

Ben hastanede çalışan bir memurum henüz yaşım 19 ama yazılım alanına yönelmeyi hep istiyordum. Şimdi ben MEB ve uluslararası onaylı sertifika alarak mı yoksa üniversite okuyarak mı yönelmeliyim ? Üniversite için ders çalışmak sıkıcı olabiliyor ama ilgi alanım olan yazılıma direkt yönelmem daha iyi olabilir diye düşünüyorum ama üniversite de okumak istiyorum, yani ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Sizin düşünceniz nedir ?
profile image
Gizem Kayar

24.01.2023

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mukadder,

Ben her işin iyi yapılabilmesi için eğitiminin alınması gerektiğine inananlardanım. Yaşın da henüz çok genç olduğu için üniversiteye yönelebilirsin. Sıkıcı olacağını düşündüğün kavramlar ileride bir yazılımcı olarak işine yarayacak kavramlar. Ama yine de işin yüzünden vakit bulamazsan o zaman başka programlara yönelip şansını deneyebilirsin.



Merve 24.01.2023
Merhaba,

Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Endüstri Mühendisliği okumak istiyorum ve insan odaklı alanlarda çalışmak istiyorum. Örneğin; Çocuk Esirgeme Kurumları, psikolog kliniği, huzurevi, yardım vakıfları.

Endüstri mühendislerinin fazla iş alanı olduğunu biliyorum fakat bu alanlarda da çalışabilir miyiz? Araştırdığımda Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi vs. okumamız gerektiği yazıyor. Ama endüstri mühendisleri buralarda neden yöneticilik yapamasın ki?

Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.
profile image
Sertaç Yerlikaya

24.01.2023

Endüstri Mühendisi

Sevgili Merve,

Endüstri mühendisliği sosyal alanlarda da fark yaratacak bir meslek. Bunu bir lise öğrencisi olarak görebilmiş olman ne kadar iyi araştırdığını ve analiz edebildiğini gösteriyor. Seni candan tebrik ederim.

Sosyal alanlarda hizmet kalitesinin yükseltilmesi, kısıtlı kaynakların iyi yönetilmesi, yeni kaynaklar oluşturulması, farklı yetkinlikteki çalışanların becerilerinin geliştirilmesi gibi konular bütünsel bakmayı öğrenen endüstri mühendislerinin kolaylıkla çözüm getireceği alanlar. Mühendislik derslerinin yanında sosyal bilimlerde kendini geliştirmen önemli. Psikoloji, sosyoloji, rehberlik gibi konularda ek dersler alman seni aday olacağın kurumlarda da öne geçirecektir. Ayrıca eğitimin sonrasında yurt içinde ve yurt dışında bu kurumlarda staj yapman geliştirmeye ihtiyaç duyacağın alanlarda da sana ışık tutacaktır.

Bol şans dilerim, yolun açık olsun

Sevgiler



Zehra G******* 31.01.2023
Öncelikle başarılarınız için sizi çok tebrik ederim. Ben Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Bu sene ortalamamı yüksek tutmak istedim çünkü Erasmus, yan dal, Çap veya yatay geçiş programlarına başvurmayı düşünüyorum fakat hangisi kişisel gelişimim ve akademik kariyerim için daha doğru bir tercih olur emin olamadım ve bir de sizin fikirlerinizi almak istedim.
profile image
Büşra Ceren İdemen

31.01.2023

Kimya Mühendisi

Merhaba Zehra,

Çok teşekkür ederim. Ben de sana başarılar diliyorum.

Açıkçası bu soruyu kendime sordum. Yan dal yapmış biri olarak geriye dönüp baktığımda keşke şunu da yapsaydım dediğim konu Erasmus’tur. Bence üniversite döneminde o tecrübeyi edinmek, hem farklı kültürler tanımak hem de global bir vizyona sahip olmayı sağlıyor. Yani önerim kesinlikle Erasmustur. Etrafımda yapan arkadaşlarım veya işte beraber çalıştığım kişilerden de edindiğim izlenim, hem iyi firmalarda çalışmaya başlarken hem de iş hayatında bir çok fayda sağladığı yönünde.

Bunun yanında tabi ki kendini geliştirmek adına yapacağın her türlü çalışma sana katkı sağlayacaktır. Sadece Erasmus ile de kalmamanı kendini her yönden geliştirecek, okul içi ve okul dışındaki kulüp aktivitelerinde aktif rol almanı, tanışabildiğin kadar kişiyle görüşüp rol model liderler belirlemeni, eğer mümkünse onlardan mentorluk almanı tavsiye ederim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgilerimle,

Ceren



SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN