Ceren Kantar
25.01.2023
Kimya Mühendisi
Eylül Merhaba,
Yaşadığın kaygıları ben de yaşamıştım; yani benim de kimyaya özel bir ilgim veya becerim olduğu söylenemez. Ancak kimya bölümünden aldığımız hem CHEM 111/112 derslerini hem de analitik kimya, organik kimya, fizikokimya gibi dersleri geçmekte zorlanmadım. Yani geçerli bir not almak ve eğitimine sorunsuz devam edebilmen için özellikle kimyayı sevmen gerektiğini düşünmemelisin. Derslere önyargısız yaklaşman ve düzenli katılım sağlaman başarı elde etmen için yeterli olacaktır.
Bölüme geçtikten sonra özellikle 2.sınıfın 2. döneminden itibaren asıl kimya mühendisliği dersleri ile karşılaşmaya başlıyorsun. Bunlar için de elbette kimya bilmen gerekli ama kimyasal detayların ötesinde mühendislik bakış açısının daha baskın olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Söylediğin gibi veri/grafik analizleri, matematiksel çözümlemeler sana keyif veriyorsa kimya mühendisliği derslerinin üstesinden keyif alarak geleceksindir.
Meslek hayatına gelecek olursak, hangi alanda çalışmanın sana keyif vereceğine karar vermek için acele etmemeni öneririm. Aslında baktığımız zaman kimya mühendisleri, hemen her departmanda süreç yönetimi/süreç iyileştirme ve veri analiz etme/sonuçları yorumlama becerilerine sahip olmalıdır. Özellikle petrokimya ve rafineri sektöründe; üretim, proses, optimizasyon, planlama, ekonomi, fizibilite, satış, satın alma/tedarik, ar-ge, müşteri çözümleri, sürdürülebilirlik, kalite yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği birimlerinin hemen hepsinde kimya mühendisleri çalışmaktadır. Bu departmanlarda başarılı olup öne çıkan arkadaşlarımız için ortak paydaya bakacak olursak; etkin iletişim, verileri doğru analiz etme becerileri ve sorumluluk bilinci ile karşılaşırız.
Örneğin; insanlarla iletişiminin çok kuvvetli olduğunu düşünüyorsan satış, satın alma/tedarik veya müşteri ilişkilerinde başarılı olabilirsin. Ya da rakamlarla oynamaktan, detaylı hesaplamalardan keyif alıyorsan ve odaklanma konusunda problem yaşamıyorsan optimizasyon, fizibilite, ekonomi alanında çalışmak sana keyif verecektir. Veya proses ayrıntıları ve teknik detayların seni tatmin edeceğini düşünüyorsan üretim, proses ya da ar-ge değerlendirebileceğin alanlardan olacaktır. Örnekler sektörüne göre de detaylandırılabilir elbette.
Lisans eğitiminde 3. ve 4. Sınıfta, özellikle ekip çalışmalarında hangi konulara yatkın olduğunu, ne yapmaktan keyif aldığını daha rahat gözlemleyebilir durumda olacaksın. Bu süreçte yapacağın stajları da mutlaka iyi değerlendirmelisin; merak ettiğin, ilgi duyduğun sektörlerde staj yapma şansın olursa gerçekten ilgine karşılık alıp alamayacağını da gözlemleme imkanın olur.
Kampüste sosyal hayata bakacak olursak çokça topluluk olduğunu sen de fark etmişsindir. Topluluklarda geçirdiğin zaman, aldığın sorumluluklar, tanıştığın insanlar kişisel gelişimine mutlaka katkıda bulunacaktır ama bu noktada sana önerim; sana gerçekten iyi gelen, zihnini rahatlatan, akademik hayatındaki motivasyonunu da artıran faaliyetler içinde bulunman olacaktır. Hazırlıkta ve 1.sınıfta bunları keşfetmen ve kendine en uygun olanlara karar vermen için yeterli zamanın olacaktır.
Başarılar dilerim